Husdjur och barn – passar de tillsammans?

Husdjur och Barn

Dela artiklen till sociala medier

Innehållsförteckning

Det finns en väldigt delad åsikt om husdjur och barn passar tillsammans. Många barnfamiljer väljer att skaffa till exempel hund och katt. Men kommer de passa med ditt barn? Det ska vi besvara idag.

Passar husdjur och barn tillsammans?

Ja! Barn och husdjur passar väldigt bra tillsammans och det skapar ofta ett band för livet om barnet växer upp med djuret.

Små husdjur som hamstrar och marsvin lär barn att ta hand om ett djur och ger de ett slags ansvar. Även fast det antagligen är du som kommer göra grovjobbet.

Stora husdjur som katter och hundar ger barnet en vän för livet, som dessutom lever hela vägen in i tidigare tonåren!

Passar katter och småbarn tillsammans?

Katter och småbarn är en perfekt matchning, framför allt om de träffas första gången när båda är små. Det skapas ofta ett starkt band mellan ett spädbarn och en kattunge. Det är dessutom en väldigt bra idé att skaffa en katt när ditt barn är väldigt litet. Barnet kommer leka med katten dag ut och dag in, vilket gör katten betydligt mer social i vuxen ålder.

Lämna dock aldrig barn och kattungar tillsammans ensamma! Det kan lätt hända en olycka och ibland tröttnar faktiskt katter också och säger ifrån. Det är också viktigt att utbilda ditt barn hur man ska beté sig runt katter.

Passar hundar och småbarn tillsammans?

Hundar och småbarn passar perfekt för varandra. Hundar har ett sorts säkerhetstänk och vill försvara och förena flocken. Därför kommer hunden nästan alltid ha ett öga på barn, framför allt om det är ett litet barn.

Hunden lär känna ditt barn och de kommer bilda ett starkt band tillsammans. Hundar lever länge, och barnet likaså – de kommer bli vänner för livet!

Var dock noga med att aldrig lämna ett spädbarn med hunden ensam. Många olyckor kan hända och hunden kan inte hjälpa barnet i alla lägen. När barnet blir något år gammalt kan du vara mer trygg i att lämna de ensamma i rummet intill.

Bra idé att ta med barnet på hundpromenaden?

Ja! Inte bara är det bra med motion för din lilla, utan också för hunden. Tänk dock på att barnet måste vara lite äldre och kunna gå ordentligt innan de följer med på promenaderna. Hunden kommer vilja röra på sig, och ibland kanske till och med springa lite. Du måste se till att barnet hänger med i svängarna då.

Tips! Om ni ska ta en kvällspromenad är det bäst att både barnet och hunden har reflexvästar på sig!

Passar små husdjur och barn tillsammans?

Små husdjur och barn är en grym idé. Men var beredd på att göra grovarbetet själv, som att städa buren och såklart köpa allting.

Marsvin, hamstrar och kaniner är väldigt populära bland barnfamiljer just för att det är många barns dröm. Att skaffa dessa typer av husdjur till ditt lite äldre barn kan vara en bra idé. Det ger barnet en ansvar och förhoppningsvis en bra djurvän.

Tänk på att de flesta barn tröttnar snabbt på små husdjur och glömmer bort de efter ett år. Då är det ditt jobb att se till att husdjuret tas hand om, även fast ditt barn lovat att de skulle göra det.

Avslutande ord

Som nämnt ovan är det en god idé att ha barn och husdjur tillsammans. De blir snabbt vänner och kommer vara det för resten av djurets liv. Det skapar också lite ansvarskänsla för äldre barn, något de kommer dra nytta av på senare år.

Glöm inte att det är du som har ansvaret när du skaffar husdjur, oavsett om ditt barn lovat att det är deras ansvarsområde. Om du ska skaffa husdjur måste hela familjen vara med på det och hjälpas åt.

Vill du få produkter testade?

Har du företag och vill få produkter testade, kontakta oss idag!

Logga barnadiset