Åkpåse bäst i test 2024 – Hitta bästa åkpåse!

Åkpåse bäst i test 2024

Dela artiklen till sociala medier

Innehållsförteckning

Letar du också efter åkpåse bäst i test 2023? Då har du hittat rätt! Vi på Barnadiset visar dig först hur du hittar den absolut bästa åkpåsen. Efteråt besvarar vi de frågor vi vet är vanliga när man ska köpa åkpåse.

*Detta inlägg innehåller reklam genom annonslänkar för elodiedetails.com, jollyroom.se, babyv.se & babyshop.se

Åkpåse bäst i test 2023

1. Elodie Details åkpåse

2. Nordlys åkpåse

3. Voksi åkpåse move

Elodie Details åkpåse
Nordlys åkpåse
Voksi åkpåse move

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Elodie Details åkpåse recension

elodie details åkpåse

Elodie Details åkpåse

Denna Elodie Details åkpåse tar priset i vår åkpåse bäst i test lista, med hästlängder! Den unika designen, ypperligga kvalitén och grymma funktionalitet har gjort att Elodie Details åkpåse blivit en favorit bland föräldrar som är designmedvetna.

Åkpåsen har ett mjukt foder och isolerande paneler som försäkrar dig om att ditt barn är varmt i barnvagnen. Den har också värmereglerande egenskaper vilket gör den perfekt för det svenska vinterklimatet.

Elodie Details åkpåse har utvecklat sina åkpåser i över 10 år nu och resultatet har blivit sjukt bra. Om du planerar på att ha flera barn så håller denna åkpåse för mycket mer än bara ett barn.

Denna åkpåse har också en utsida gjord på vind- och vattenavvisande yttertyg. Den är miljövänligt behandlad med BIONIC-FINISH ECO som gör att ytskiktet håller vatten borta samtidigt som den är fri från skadliga ämnen.

Några fördeler med Elodie Details åkpåse:

 • Vind- och vattenavvisande tyg
 • Universal passform
 • Enkel temperaturreglering
 • Snygg design
 • Avtagbar överdel
 • Kan maskintvättas och torktumlas
 • Lång livslängd

Ovan är bara några av de saker vi tyckte om extra mycket med Elodie Details åkpåsen. Därför har vi utnämnt denna till den bästa åkpåsen helt enkelt!

Nordlys åkpåse recension

nordlys åkpåse

Nordlys åkpåse

Denna riktigt mysiga Nordlys åkpåse passar perfekt för vintersäsongen! Åkpåsens yttermaterial är gjort av slittåligt nylon och polyester. Innertyget å andra sidan är tillverkad i mjuk bomull som garanterar att din lilla har det mysigt.

Åkpåsen kan även öppnas helt och hållet, då blir det ett mysig snuttefilt för barnet, eller som en pläd för barnet att ligga på. När det börjar bli riktigt kallt ute kan du dra åt snörningen vid huvan för att hålla värmen ännu bättre.

Det vi gillade lite extra med Nordlys åkpåse var antihalk-materialet på baksidan, det gjorde att man inte behövde fästa den i vagnen men samtidigt ramlade den inte runt.

Åkpåsen har uttag för en fem-punkts-sele och på baksidan finns det resårräm som du kan fästa på barnvagnen. Om det nu skulle vara så att du vill fästa åkpåsen i barnvagnen alltså. Påsen kan också förlängas med ungefär 30 cm allt eftersom barnet växer.

Överlag är denna Nordlys åkpåse en bra åkpåse som fungerar grymt under vintermånaderna.

Voksi åkpåse move recension

voksi åkpåse move

Voksi åkpåse move

Denna Voksi åkpåse move är en riktigt stilren åkpåse som både skyddar och värmer din bebis i vagnen eller bilbarnsstolen. Voksi åkpåsen är utvecklad för att ge familjer på resande fot en smartare lösning för barnets komfort och trygghet i bilbarnsstolen eller barnvagnen.

Åkpåsen har smarta öppningar i ryggen som gör det enkelt att fästa den i barnvagnen eller bilbarnstolen. Öppningarna säkerställer också att åkpåsen inte flyger runt.

Stoppad med mjuk ull vilket gör den till en åkpåse med ull. Underdelen hjälper till att få ut eventuell fukt och ser till att din lilla håller sig både torr och varm.

Voksi åkpåse move passar de allra flesta bilbarnstolar och barnvagnar, och rankades mycket högt i vårt åkpåse test.

Britax åkpåse shiny recension

britax åkpåse shiny

Britax åkpåse shiny

Denna Britax åkpåse shiny kommer hoprullad ungefär som en sovsäck, vilket enligt oss är ett mycket smidigt format då den kan förvaras eller tas med på längre resor utan att ta upp för mycket plats.

Den är gjord i ett glansigt yttermaterial vilket är vattenavvisande, men den är tyvärr inte vindtät. Något vi i och för sig förväntade oss med en lite lägre prislapp…

Insidan är gjord av en riktigt mjuk microfleece som håller ditt barn varmt under barnvagne-färden. Den har också en dragkedja som går runt om hela vilket gör det möjligt att ta av ena sidan för att underlätta tvätt, eller kanske för att använda som något annat.

Britax åkpåse shiny passar i de allra flesta barnvagnar där ute, om du har en Kronan barnvagn så bör det vara enkelt att sätta fast. Trots det glider denna åkpåse något när du fäst den i barnvagnen.

Britax åkpåse shiny finns i nio olika färger, både färgglada och mer neutrala färger.

Denna vara finns ej längre i sortimentet, kolla gärna igenom de andra produkterna.

Bugaboo åkpåse classic recension

bugaboo åkpåse classic

Bugaboo åkpåse classic

Denna Bugaboo åkpåse classic är varm och skön under kallare vinterdagar. Designen är stilren och har en mjuk insida för extra komfort. Enligt oss är detta en av de bästa åkpåsar utan tvekan.

Materialet är gjort av bambukol vilket hjälper att reglera din lillas kroppstemperatur, men absorber samtidigt fukt. På insidan hittar du mjukt foder gjort av fleece med en riktigt bra andningsförmåga.

Öppnas enkelt med hjälp av två vattentäta blixlås för enklare ventilation och rengöring.

Det vi på Barnadiset gillade extra mycket med denna åkpåse var att den var så pass lätt att fästa i barnvagnen på grund av kardborre-öppningarna. Något tråkigt dock att den endast kan fästas på det viset om du har en vagn från Bugaboo.

Emmaljunga åkpåse 2021 recension

emmaljunga åkpåse 2021

Emmaljunga åkpåse 2021

Denna Emmaljuga åkpåse 2021 är en både stilren och skön åkpåse. Den mycket praktiska designen gör denna modell till en av de bästa åkpåsarna på marknaden.

Insidan är gjort av foder i fleece som värmer gott och samtidigt skyddar vind. Åkpåsen har också en lång dragkedja på framsidan, samt en dragkedja längs botten för en mycket smidig i- och urtagning av din lilla.

Överlag är Emmaljunga åkpåsen mycket behändig, men för priset tycker vi inte att den är särskild värd. Då ska du istället titta på några av de andra premiumalternativen på denna åkpåse bäst i test lista.

Petite Cherie åkpåse recension

Petite Cherie åkpåse

Denna Petite Cherie åkpåse passar i kategorin billig åkpåse vinter. En riktigt snygg åkpåse med fluffig teddypäls och gosig stoppning. Om ditt barn åker i denna åkpåse kan du vara säker på att de åker med stil under hela vintern. Åkpåsen är universell och passar de allra flesta barnvagnar på marknaden idag.

Petite Cherie åkpåse är skapad av ett yttertyg i polyester som inte bara är vindtätt, utan också vattenavstötande. Något vi tyckte fungerade mycket bra i vårt åkpåse test. Insidan är gjord av mjukt och värmande fleece-material så att ditt barn kan mysa till sig ordentligt. Stoppningen är däremot i 100% polyester och sömmarna håller stoppningen på plats.

Luvan har en mysig teddypäls som inte bara lägger till ett designaspekt till Petite Cherie åkpåsen utan också håller värmen bättre. Den är dock avtagbar om den är oönskad.

Överlag är detta vår favorit i kategorin billig åkpåse, med hästlängder. Den bästa billiga modellen vi har på vår åkpåse bäst i test lista.

Vanliga frågor

Vi på Barnadiset vet att det kan komma upp en hel del frågor när du ska köpa den absolut bästa åkpåsen. Därför har vi satt ihop vår åkpåse bäst i test lista ovan, men vi ska också besvara de vanligaste frågorna.

Kan jag använda en åkpåse när mitt barn sover ute?

Det hade aldrig slagit mig att någon skulle tycka att spädbarn som sov utomhus var intressant. Ändå skrev The Telegraph 2018 att denna gammaldags skandinaviska praxis genomgick en återupplivning i Storbritannien.

Om du undrar om rykten om skandinaviska barn som sover ute även under vintern är sanna, är svaret ja. Det anses vara helt normalt även med -10°C.

Med detta sagt följer föräldrar i norra länder vissa allmänna regler:

 • Klä ditt barn varmt och lägg det i en åkpåse. Om det inte är särskilt kallt ute kan det vara tillräckligt med två lager kläder
 • När temperaturen sjunker under 5°C kanske du vill att ditt barn ska ha handskar. Många åkpåsmodeller gör att barn enkelt kan skjuta ut sina små händer. Det är säkrare att hålla dem skyddade.
 • Spädbarn i Sverige sover i barnvagnar eller vanliga barnvagnar med stora bassängar. Dessa håller värmen bättre än lätta barnvagnar. Annars kan du köpa en lite dyrare variant på åkpåsen. Läs vår åkpåse bäst i test lista ovan för att veta vilka som håller värmen bäst.
 • Skandinaviska föräldrar brukar använda batteridrivna babymonitorer. När vi letade efter en undrade jag varför de flesta av de rekommenderade modellerna har en elkabel. Men naturligtvis behöver du inte en batteridriven babymonitor om din lilla alltid sover i sin spjälsäng
 • Vissa babymonitorer låter dig spåra temperaturen där barnet befinner sig. Det är en bekväm funktion om det är kallt ute

När ska man börja använda åkpåse?

Din åkpåse bör användes ungefär i 9 månader eftersom det är rätt kallt i Sverige större delen av tiden. Så ungefär från September ända fram till Maj brukar vara en rimlig tid för ditt barn att använda åkpåse.

Din åkpåse bör användas från att ditt barn är nyfött tills att det är några år. Man får välja lite själv eftersom det varierar från barn till barn om hur varma de är osv. En del slutar använda åkpåse tidigt och en del slutar lite senare.

Är det en bra idé att låta barnet sova utomhus?

I USA har praxis blivit så ovanligt att en dansk kvinna fängslades för det på 90-talet. Hon anklagades för barnhot.

I många stora städer är det kanske inte den bästa idén att låta dina barn sova ensamma ute på grund av brott.

Men ur hälsosynpunkt var barnet inte i fara. Det är inte skadligt för spädbarn att sova ute.

Varför ska man använda en åkpåse?

Det finns en rad anledningar till att använda en åkpåse för barn. Nedan listar vi några av de.

Värme och temperaturkontroll

Åkpåsar är fantastiska eftersom de ger ditt barn det varmaste ytterklädseln. De är i huvudsak ganska stora varma sovsäckar, och du kanske kan använda en även i upp till fyra år.

Det är också lättare att styra temperaturen med en åkpåse. När du besöker vänner eller går till ett köpcentrum kan du snabbt öppna blixtlåset om det är för varmt. Enkelt!

Pengar

Du kanske kan spara mycket pengar om ditt barn växer snabbt för annars skulle du behöva köpa många snödräkter. Som sagt, förra året hade vi en kall vinter, i många dagar var det -20°C ute, så vi var fortfarande tvungna att köpa en vinteroverall.

Tid

Bästa åkpåsen för vintern sparar mycket tid eftersom du snabbt kan ta ut din lilla. Att hantera en snödräkt med ärmar kräver mycket tid … och tålamod …

Bör du köpa en vattentät åkpåse?

Det beror väldigt mycket på var och hur du använder den. Din barnvagn har förmodligen ett regntäcke, så du behöver inte investera i en isolerad fotkåpa. Det kan vara värt det om du är en ivrig löpare och har köpt en joggvagn. Du kanske vill kolla in min guide om bästa joggingvagnar.

Tänk på företaget som tillverkat åkpåsen

Universala åkpåsar passar i de allra flesta barnvagnar. Som sagt så säljer de flesta barnvagnstillverkare lämpliga åkpåsar för sina modeller. Min bebis sover i en universell åkpåse eftersom den var billigare än den som säljs av vår barnvagnstillverkare.

Kan man använda åkpåse för bilen?

Bästa åkpåse för bilar har hål i dem för bilbältet. Du bör inte använda en åkpåse utan hål eftersom det är viktigt att selen passar ordentligt.

Som sagt, förbjuder de flesta bilsätstillverkare användning av tillbehör. Huvudskälet är att de inte kan garantera säkerheten för sin produkt med slumpmässiga föremål fästa vid den. Jag kan inte tänka mig en anledning till att något mjukt mellan en bilbarnstol och ditt barns huvud skulle vara farligt om selen passar.

Den enda riktiga nackdelen med att använda en fotkåpa i en bilstol är att det kan bli obekvämt varmt för ditt barn att ligga på den.

Varför behöver man bästa åkpåsen?

Om du är förvirrad om varför du måste välja den bästa åkpåsen? Vi kan helt enkelt säga att det kommer att skydda ditt barn från kallt väder. Låt oss berätta varför vi måste välja den bästa åkpåsen för vintern.

Säkerhetsanordningar
För många barn är säkerhet och skydd det första du måste tänka på. Så mödrar måste förstå deras betydelse innan de köper. Du kommer också att bli av med dina tvivel om att köpa barnvagn filtar. Det är värt att spendera pengar på filtar under vintersäsongen.

Klimatet
Om du bor i den del av landet som har långa vintrar, behöver det extra skydd. Ja, åkpåse bäst i test är det bästa alternativet för att fly från vind och frost. Så att välja den bästa åkpåsen är ett utmärkt tillfälle att övervinna kalla klimatförhållanden.

Kan man använda åkpåse på alla vagnar?

Nej. Du kan inte fästa alla åkpåsar på alla barnvagnar. Som du redan vet finns fotskydd i en mängd olika storlekar och mönster. Vissa har trepunktssele, medan andra har fempunktssele. Varje åkpåse är utformad för att passa en viss typ av barnvagn.

Universella åkpåsar kan dock fästas på nästan alla typer av barnvagnar.

Är en åkpåse nödvändig?

Om du är en förälder som vill erbjuda ditt barn maximalt skydd mot det kalla och blåsiga vintervädret, är det nödvändigt bästa åkpåsen för dig.

Det kommer att snuggla din baby under dina promenader utomhus på kalla dagar samtidigt som den erbjuder den värme som behövs. De sitter också ordentligt fast: du behöver inte oroa dig för att de kan falla.

Dessutom hatar spädbarn det när de svängs in i filtar. De älskar utrymme för att sparka sina små ben, vicka och vända. En åkpåse bäst i test erbjuder detta och mycket mer.

Ska man köpa en billig åkpåse?

Om du arbetar på tight budget kan du förstås välja en billig åkpåse. Men prioritera ändå alternativ som erbjuder tillräcklig värme, säkerhet och hållbarhet. Om pengar däremot inte är en begränsning, välj den perfekta åkpåsen som har alla funktioner du söker.

Hur mycket kostar en åkpåse?

Den bästa åkpåsen kostar nästan 1500kr, men det finns förstås billigare modeller. Mellan 400 och 1000kr är vad du kan tänka dig behöva betala för en åkpåse.

Hur väljer man den bästa åkpåsen?

Här är några överväganden som vi rekommenderar att du tänker på när du ska hitta den bästa åkpåsen.

Spädbarn har ingen väl utvecklad mekanism för att reglera värme i kroppen. De tappar därför lätt värme. Det är å andra sidan väldigt enkelt för dem att bli överhettade. Således är behovet av en åkpåse för barn svårt att argumentera mot. Men inte alla åkpåsar är idealiska för alla barn. Nedan följer några faktorer som hjälper dig att välja den bästa åkpåsen för en varm och gosig vagnresa.

Barnets ålder / storlek

De flesta åkpåsar är åldersgraderade. Vissa är utformade för nyfödda medan andra är gjorda för småbarn. En bra idé är att välja en som kan användas av en nyfödd fram till förskoleålder. Sådana påsar har ofta dragkedjor som kan förlängas allt eftersom barnet växer. Du sparar också pengar som annars skulle ha använts för att köpa nya vinteroveraller och vinterjackor varje säsong.

Slittålighet

Vissa billiga åkpåsar är dåligt tillverkade och håller i mindre än en säsong – totalt bortkastade pengar. Välj därför åkpåsar som är välgjorda för att klara tidens test. Hållbarheten hos en åkpåse beror till stor del på dess material, som du får tips om nedan.

Material

Den bästa åkpåsen bör vara gjord av ett material som varken är för varmt eller för kallt.

Åkpåsar som exempelvis är tillverkade av polyesterfibrer är mycket slitstarka. De kommer att behålla sin form och se nya ut även efter att ha använt dem i flera årstider. Andra alternativ i läder är perfekta för temperaturreglering. De gjorda i stickade tyger är extra användbara för att hålla kvar värmen och är bra för användning i kallt väder.

För föräldrar som letar efter en åkpåse som kan användas även regniga dagar, välj en med ett yttre skal av nylon. Dessa är alltid vattentåliga. Vattentåliga åkpåsar ger ditt barn extra skydd mot vind, men förstås också fukt. De är också flera lager på insidan för att hålla din bebis riktigt varm.

Om du letar efter en mysig och varm åkpåse, välj då en med fleecefoder. Fleece är mjukt, varmt och otroligt bekvämt.

Det yttre skalet på din påse ska vara gjord av halkskyddande material. Se också såklart till att allt material som används är barnsäkert.

Väder

När du ska köpa en åkpåse måste du ägna stor uppmärksamhet åt vädret. Välj en som ger tillräckligt med värme utan att din lilla överhettas. Vissa är utformade för användning på sommaren, våren, vintern, till och med hösten! Andra alternativ är utformade för användning under alla fyra årstiderna, dessa kännetecknes ofta genom deras multipla lager.

Om du bor i ett mycket kallt område rekommenderas det att du väljer åkpåse för vinter. Å andra sidan, om du tänker använda åkpåsen alla årstider, välj de som är avsedda för användning under hela säsongen. De har avtagbara lager som kan läggas till eller tas av efter behov. Andra alternativ har blixtlåsade bottnar som kan öppnas för att möjliggöra extra luftning och benrörelse.

Rengöring

Hur lätt är det att rengöra åkpåsen? Åkpåsar som kan tvättas i maskin föredras. De är lättare och det går betydligt snabbare att rengöra dem.

Enkel användning

När du är ute i kylan vill du kunna flytta ditt barn fram och tillbaka med åkpåsen så mycket som möjligt. Du bör också se till att åkpåsen möjliggör snabb och enkel klädsel- eller blöjbyte.

Generellt sett är åkpåsar med blixtlås bekvämare att använda jämfört med de med knappar.

Kompatibilitet

Åkpåsar är utformade för att användas med antingen en 5-punktssele eller 3-punktssele. Vissa alternativ kan användas med båda. Andra typer är avsedda att användas med endast specifika barnvagnar eller bilbarnsstolar, därför rankade vi dessa alternativen längre ner på åkpåse bäst i test listan.

Se till att du väljer en åkpåse som passar bra i barnvagnen. Du vill inte köpa en åkpåse med en 5-punktssele och sedan upptäcka att din barnvagn har ett 3-punktssystem.

Om din budget tillåter det, välj universella åkpåsar. Dessa är kompatibla med nästan alla barnvagnar.

Säkerhet

Se till att din åkpåse passar i den sele du har. De flesta passar med en 5-punktssele, eftersom detta är det vanligaste. Om du har en 3-punktssele, dubbelkolla innan du genomför köpet!

Använd endast åkpåsen enligt anvisningarna och spänn inte selen över åkpåsen.

Obs! Åkpåsar ska egentligen inte användas i bilen. Du kan använda dem med bilbarnstolar – men inte i bilen. Om du vill ha något för bilen behöver du ett specifikt babyskydd.

Bekvämlighet

Innerfodret och det övre lagret ska vara mjukt för att inte irritera din lillas hud. Huden på småbarn är mycket känslig som du säkert redan vet, det är viktigt att tänka på när man köper babyprodukter (läs mer om hudvård här). Leta också efter obekvämt placerade blixtlås eller kardborreband som kan riva eller klämma. Du vill att det ska vara tillräckligt bekvämt att de lyckligtvis somnar!

Hur gjorde vi vårt åkpåse test?

För åkpåse testet började vi med att se vad som fanns på marknaden. Därefter valde vi ut några av de modeller som fått bra kundbetyg.

Vi läste på om de utvalda modellerna med hjälp av kundrecensioner och produktbeskrivningar. Utifrån den informationen skrev vi sedan våra recensioner.

Slutligen jämfördes samtliga modeller med bland annat kvalité, pris och hållbarhet i åtanke. Efter jämförelsen satte vi ihop åkpåse bäst i test listan med högst ranking till den som presterat bäst.

Källor

Vill du få produkter testade?

Har du företag och vill få produkter testade, kontakta oss idag!

Logga barnadiset