Barn & smartphones – bra idé? För- och nackdelar

Smartphone för barn

Dela artiklen till sociala medier

Innehållsförteckning

Många föräldrar där ute tänker nog mer än en gång på frågan om barn och smartphones verkligen passar ihop? Eller i och för sig kanske det beror på hur gamla föräldrar ni är, men ändå!

Ska barn verkligen ha smartphones?

Ett högt antal företag siktar nu in sina marknadsföringskampanjer mot just barn. Det är en snabbt växande marknad. En amerikansk studie har till och med visat att det genomsnittliga barnet får sin första telefon så tidigt som 6 år gammal!

Tyvärr är smartphones ett alldeles för nytt påfund för forskarna att komma med konkreta svar på frågan än. Men det är viktigt att också skilja på TV, datorspel, och smartphones. Det är stor skillnad på att använda pedagogiska appar för barn och spela skjutspel.

Fördelar

  • Säkerhet. Om barnet har en mobil tillgänglig för deras föräldrar att nå de på kommer direkt medförd säkerhet. Utöver att ringa eller SMS med barnen finns det också GPS-appar som gör att du kan spåra barnen. Ungefär en tredjedel av alla föräldrar köper smartphones till sina barn för säkerheten.
  • Pedagogiken. Ny interaktiv media såsom paddor eller smartphones erbjuder också barnen att lära sig mycket! Idag lär sig exempelvis nästan alla barn engelska från en betydligt yngre ålder, just på grund av att de hänger så mycket på nätet.
  • Ansvar. Smartphones är dyra! Att barnet då har en så dyr pryl i fickan gör att de lär sig en form av ansvar.
  • Sociala fördelar. Barn vill veta vad deras kompisar gör, helst hela tiden. Det är just därför barn i rika länder som Sverige får smartphones så tidigt. Att då inte ha en telefon när alla andra barn har det skulle kunna bli en utstötthet. Men detta är förstås något som föräldrarna får ta ställning till själva.
  • Underhållning. Numera finns det så kallade barnlås på nästan alla smartphones. Det betyder att de inte kan ta sig in på vuxna sajter, handla med kreditkort eller titta på icke-barnvänliga filmer. Det gör mobilen till en trygg plats för underhållning, utan att du som förälder ska behöva vara orolig.

Nackdelar

  • Faran med internet. Det är däremot väldigt svårt att skydda barnen från andra människor på nätet. Det kan vara något som harmlöst som ett spelforum, eller en YouTube-video som får barnet att gå in på en farlig sajt. Att blocka alla dessa sajter är faktiskt omöjligt, det kommer nya varje dag. Tyvärr får man istället lära barnen rätt från fel, och hur man skyddar sig på nätet.
  • Social status. Att föräldrarna köper dyra mobiler till sina barn kan skicka fel signaler till barnen. Precis som märkeskläder, visar också en dyr telefon en sorts social status.
  • Störande. Ditt barn kan uppleva svårigheter att koncentrera sig på annat när det finns något roligare att titta på i mobilen. Den kommer konstant vara distraherande, på ett eller annat sätt. Det är just därför så många skolor idag inte tillåter barnen att ha med sig telefonerna in i klassrummen.
  • Dyrt. Ett mobilabonnemang tillsammans med telefonen kan kosta flera hundra kronor i månaden. Förutom det så är ju barn kända för att slarva bort, eller råka ta sönder saker. Att då ta sönder en mobil för några tusenlappar kanske inte blir den roligaste historien för plånboken.

En summering

Smartphones för barn har blivit en stor marknad, precis som nämnt tidigare. Det är av anledning att föräldrarna vill ha ännu mer koll på sina barn numera. Inget fel i det, om det just stannar där.

Köp en billigare mobil är vårt bästa tips! De kommer ändå vilja ha en ny om ett år, då är det bättre att du köper en billigare variant.

Försäkra dig också om att barnen förstår allvaret i att hänga på nätet. Vilka faror det finns, och vilka ställen man inte ska besöka. Du ska förstås inte skrämma upp de, men sociala medier för småbarn är inte en bra idé.

Du kan vänta några år också! Ditt barn klarar sig fint med din gamla knappmobil i ett år när de är 6 år gamla. De behöver faktiskt inte ha en fläshig ny iPhone…

*Header-bilden är tagen härifrån!

Vill du få produkter testade?

Har du företag och vill få produkter testade, kontakta oss idag!

Logga barnadiset