När ska barn sova i eget rum? En kort guide

När ska barn sova i eget rum?

Dela artiklen till sociala medier

Innehållsförteckning

Har du också börjat grumla på frågan “när ska barn sova i eget rum?”. Då har du kommit rätt! Vi kommer härmed med en kort guide till när ett barn ska sova i eget rum. Självklart får du notera att alla barn är olika, men vi ska försöka guida er så bra som möjligt.

En av de viktigaste sakerna för nya föräldrar är att lära sig det bästa sättet att få barnet att sova på natten. Sömn är en värdefull tillgång för både spädbarn och föräldrar. Så tips för spädbarns sömn är alltid en bra idé. Förutom att det finns bara ett pyttelitet litet problem när det gäller spädbarn och sömn. Ingen kan riktigt tyckas vara överens om det bästa sättet att få bebisar att sova.

För det första finns det inget “bästa” sätt att få spädbarn att sova, eftersom alla spädbarn är olika och har olika sömnbehov (tyvärr!).

En annan fråga som har hindrat föräldrarna från att fatta beslut om barns sömn är att de kan få motstridiga råd från experter om var barnet ska sova. American Academy of Pediatrics (AAP) rekommenderar att spädbarn ska dela rum, men inte säng, med sina föräldrar. Detta innebär att ha en spjälsäng, resesäng eller babygym i föräldrarnas rum, men inte att sova i samma säng. Men en studie från 2017 skapade rubriker genom att ifrågasätta detta råd.

Bör spädbarn sova i sitt eget rum?

I riktlinjer som uppdaterades 2016 rekommenderade AAP att spädbarn ska dela rum, men inte säng, som en del av säkra sömnrutiner för att försöka förhindra sömnrelaterade dödsfall. I rekommendationen “A-level” – akademins starkaste bevisvärdering – sa AAP att dela rum bör fortsätta åtminstone tills barnet är sex månader gammalt, helst fram till tolv månader.

Studien från 2017 däremot, tyder på att det faktiskt kan vara bättre för bebisar att ha egna rum från och med 4 månaders ålder.

I den studien sov bebisar i separata rum faktiskt längre än bebisar som delade rum med sina föräldrar. Vid 4 månaders ålder sov bebisarna i genomsnitt 46 minuter längre, vid 9 månader 40 minuter längre och vid 30 månader tenderade spädbarn som sov i egna rum tidigare att sova längre också.

Även om några minuter här och där kanske inte låter som en så stor sak, har otillräcklig sömn förknippats med många negativa resultat, t.ex. dålig fysik, kognitiv- och känslomässig utveckling samt dåliga relationer till föräldrarna. Det har också visat sig att sömnvanor som man får som spädbarn tenderar att bestå senare i barndomen, så det är viktigt att börja med säkra sömnvanor tidigt.

Det är dock viktigt att notera att den här studien bara var en observationsstudie. Det kan vara så att föräldrarna med barn som av naturliga skäl sov bättre övergick till ett eget sovrum tidigare (och att föräldrarna med barn som sov dåligt och ofta vaknade behöll barnet i sitt rum längre).

Det är också möjligt att de föräldrar som flyttade barnen till sitt eget rum tidigare var de som kunde tolerera att barnet grät längre. När bebisar delar rum med föräldrar kan föräldrarna vara mindre benägna att låta barnet gråta.

Slutligen hade föräldrarna i studien som valde att dela rum med sitt barn också andra anledningar till att sova dåligt: de var fattigare, hade mindre hjälp och bodde i trängre (och troligen mer högljudda) hemmiljöer.

Kan dela rum mellan föräldrar och barn vara farligt?

Förutom att studien visade att delande av rum kan innebära sämre sömn för både föräldrar och spädbarn, visade studien också att rumsdelning kan vara förknippat med vissa faror. De fann att ett delat rum faktiskt var förknippat med osäkra sömnmetoder som tidigare kopplats till sömnrelaterade dödsfall hos spädbarn.

Detta kan bero på att föräldrar är mer benägna att falla in i osäkra sömnrutiner, som att lägga barnet i sin egen säng eller somna med barnet under amning, om barnet är i föräldrarnas rum i stället för i barnets eget rum. De fann till exempel att bebisar som delade rum hade fyra gånger större risk för att dela säng med andra än bebisar i sina egna rum.

Å andra sidan tog AAP:s riktlinjer hänsyn till bevis för att föräldrar som går till ett annat rum för att mata eller söva barnet är mer benägna att somna med barnet på en osäker plats, till exempel en stol eller soffa. Att sova tillsammans med barnet i en stol eller soffa är till och med mer osäkert än i en säng, menar AAP. Risken för olycksfall är större, och det finns också en större risk för att barnet fastnar och kvävs. Detta kan förstås motverkas med till exempel en spjälsäng och spjälskydd.

Avslutande ord – när ska barn sova i eget rum?

Alla barn är olika, så varje familj måste ta hänsyn till sina egna behov innan de bestämmer sig för vilken sovmiljö som är bäst för deras barn. Alla familjer har till exempel inte möjligheten att dela rum, eftersom de kanske helt enkelt inte har tillräckligt med plats. Du bör prata med din läkare om vad som är det säkraste valet för dig och ditt barn om du känner dig osäker på frågan “när ska barn sova i eget rum?”.

*Header-bilden i denna artikel är tagen härifrån!

Vill du få produkter testade?

Har du företag och vill få produkter testade, kontakta oss idag!

Logga barnadiset