Bältesstol bäst i test 2021 – Bästa bältesstol!

Letar du också efter bältesstol bäst i test 2021? Då har du hittat rätt! Vi är här för att hjälpa dig hitta den absolut bästa bältesstolen för dig och ditt barn. Först skriver vi om produkterna i vårt bältesstol test, sedan besvarar vi de vanligaste frågor som köpare brukar ha.

*Detta inlägg innehåller reklam genom annonslänkar för jollyroom.se, babyland.se & babyv.se

Bältesstol bäst i test 2021

1. Cybex bältesstol solution S-fix

2. Axkid bältesstol bigkid

3. Kids Embrace bältesstol batman

4. Graco bältesstol affix

Cybex bältesstol solution S-fix
Axkid bältesstol bigkid
Kids Embrace bältesstol batman
Graco bältesstol affix

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Cybex bältesstol solution S-Fix recension

Cybex bältesstol solution S-fix
Cybex bältesstol solution S-fix

Cybex bältesstol solution S-fix är en av de senaste modellerna i Solution serien. De har denna gång tillverkat ännu bättre säkerhet och komfort, vilket gör att vi utser den till bältesstol bäst i test 2021!

Cyber bältesstol solution s-fix erbjuder ett mycket skönt nackstöd som kan justeras. Den har också ett optimerat ventilationssystem, ett nackstöd som kan justeras till 12 olika lägen och ISOFIX bas för bättre stabilitet.

Huvudstödet hundrar din lillas huvud från att ramla framåt när det sover. Det gör att barnets huvud alltid är i säkerhet oavsett om det sovs under bilresan. Det är särskilt viktigt vid en sidokollision. Cybex bältesstolen har för dessa bilkrockar utvecklat ett sidokollisionsskydd som kallas L.S.P. Det skyddet presterade mycket bra i vårt bältesstol test.

Nackstödet kan justeras till 12 olika höjder, vilket gör att du inte behöver köpa en ny bältesstol bara för att ditt barn växer.

En funktion vi på Barnadiset gillade extra mycket med denna Cybex bältesstol var den grymma ventilationen. Det går ventilation genom tyggstödet och sits, vilket ger en optimal ventilation även under sommarmånaderna.

Bältesstolen sätts fast med ISOFIX, vilket du enkelt klickar i bilens ISOFIX-fästen.

Överlag är detta den absolut bästa bältesstolen 2021, och vi tycker definitivt den är värd prislappen.

Axkid bältesstol bigkid recension

axkid bältesstol bigkid
Axkid bältesstol bigkid

Denna Axkid bältesstol bigkid låter ditt barn glida säkert i bilen utan att du behöver oroa dig. Den gör att ditt barn sitter i höjd med bilens tre-punks-bälte så att de sitter säkert.

Axkid bältesstolen är utrustad med Axkids kollisionsskyd för ökad säkerhet om en krock skulle ske. Detta skydd visade verkligen bra egenskaper i vårt bältesstol test!

Nackstödet är justerbart till 7 olika positioner så att din lilla kan sitta säkert och komfortabelt även fast de växt på sig lite. Ryggstödet är också justerbart och kommer i tre lutningspositioner för att göra bilresan ännu skönare.

Det vi gillade lite extra med Axkid bältesstolen var kopphållaren! Vi vet hur jobbigt det är när barnet spiller något i bilen, det hjälper kopphållaren till med. Om det mot förmodan skulle ske en spillolycka ändå så är självklart tyget enkelt att ta av och kan sedan maskintvättas.

Överlag vinnaren i medium-prisklassen på vår bältesstol bäst i test 2021 lista. En bältesstol vi rekommenderar varmt.

Kids Embrace bältesstol batman recension

kids embrace bältesstol batman
Kids Embrace bältesstol batman

Denna Kids Embrace bältesstol batman gör att bilresan går från sjukt tråkig till en upplevelse. Din lilla kommer få sitta i knät på Batman under hela resan ju!

Förutom det roliga utséendet på denna batman bältesstolen så har den också maximal säkerhet och komfort. Kids Embrace bältesstolen är testat och godkänd enligt nuvarande standarder och är speciellt anpassad för barn mellan 15 och 36kg. Värt att notera är att denna modell också rekommenderas som en framåtvänd bältesstol.

Förutom det välutvecklade sidoskyddet för eventuell krock i sidan, så har Kids Embrace bältesstolen också ett justerbart huvudstöd. Det tillåter ditt barn att växa på höjden så att du slipper köpa en ny för varje ny centimeter.

Överlag en riktigt rolig bältesstol som barn bara kan drömma om. Den har till och med en mantel på baksidan! Hur coolt är inte det?

Graco bältesstol affix recension

graco bältesstol affix
Graco bältesstol affix

Graco bältesstol affix är vinnaren när det kommer till kategorin billig bältesstol. Den hade enligt oss absolut bäst egenskaper av de billiga bältesstolarna vi valt att ta med i vårt bältesstol test.

Det är en framåtvänd bältesstol som fästs med hjälp av bilens egna bilbälten. Det vi gillar lite extra är att Graco bältesstol affix även kan användas som bälteskudde! Då slipper du köpa en sådan när ditt barn blir lite äldre.

Graco bältesstol affix kommer utrustad med ISOFIX-bas som gör att du kan fästa den i bilens ISOFIX-fästen och håller sig stabil under hela bilresan. Den har också ett justerbart nackstöd så att du inte behöver köpa en ny bältesstol varje gång ditt barn växt några centimeter.

Även denna bältesstol har lite extra funktioner på sidorna. Utöver den ypperliga säkerheten när det kommer till sidokollisioner, så har den även inbyggd mugghållare och en utfällbar ficka för småsaker.

Överlag tar denna Graco bältesstol priset i kategorin billig bältesstol!

Britax bältesstol römer recension

britax bältesstol römer
Britax bältesstol römer

Tidigare kallades denna stol för Brio bältesstol, men som du säkert inte vet så har de döpt om sig till Britax bältesstol römer. Denna Britax bältesstol römer sätter en helt ny säkerhetsstandard! De har patenterat ett system som de kallar för SecureGuard vilket ser till att höftbältet sitter absolut optimalt på din lilla.

Installationen av bältesstolen sker genom ISOFIT-systemet, även den är mer än bara säker. Den är också mycket enkel att installera, med ett enkelt klick i bilens ISOFIX så sitter den på plats. Du kan försäkra dig om att den inte vickar runt under bilresan, detta är verkligen en av de säkraste bältesstolarna på marknaden idag.

När barnet blivit lite större kan du ta bort ryggen och använda det som en bälteskudde, det gör du när barnet blivit ungefär 1,35m lång.

Överlag en mycket bra bältesstol till ett mycket överkomligt pris. Egentligen ska du inte tänka på prislappen när det kommer till säkerheten för ditt barn, men i detta fall går det bra!

Maxi Cosi bältesstol RodiFix recension

maxi cosi bältesstol rodifix
Maxi Cosi bältesstol rodifix

Maxi Cosi bältesstol rodifix är både säker och ergonomiskt utformad franåtvänd bältesstol. Den presterade mycket bra i vårt bältesstol test vilket är varför vi tog med den i vår bältesstol bäst i test 2021 lista.

Maxi Cosi bältesstolen har vunnit flera tester, bland annat TCS, Stiftung Warentest och ADAC.

Bältesstolen är enkel att installera med ett enkelt klick med hjälp av ISOFIX-systemet. En bältesstol med ISOFIX minskar risken för en felaktig installation och gör att bältesstolen sitter mycket stabilt på sin plats.

Maxi Cosi bältesstolen har mycket bra komfort, och har utökat skydd med hjälp av luftfyllda kuddar på huvud och axlar.

En annan bra sak med denna modellen är att du kan ha den medan ditt barn växer då både nackstödet och ryggstödet går att justera upp. Bältesstolen har också ett lutningsläge som får den lilla att sova bättre och skönare.

Överlag en mycket bra bältesstol som rekommenderas av oss på Barnadiset.

Carena bältesstol fejan fix recension

carena bältesstol fejan fix
Carena bältesstol fejan fix

En till modell i kategorin billig bältesstol är denna Carena bältesstol fejan. Den ser till att ditt barn sitter säkert och bekvämt under bilresan.

Det justerbara ryggstödet på Carena bältesstol fejan tillåter ditt barn att växa men ha kvar samma bältesstol. Ryggen kan också lätt monteras ner när ditt barn blir lite äldre, och då blir det plötsligt en bilbälteskudde!

Om det mot förmodan spills på klädseln är den enkelt avtagbar och kan tvättas vid behov. Carena bältesstol inkluderar också ISOFIX-fäste, men kan också installeras i bilens vanliga 3-punktsbälte.

Överlag en mycket bra Carena bältesstol fejan fix som har en billig prislapp.

Britax bältesstol römer adventure recension

britax bältesstol römer adventure
Britax bältesstol römer adventure

Denna Britax bältesstol römer adventure är ännu en modell som passar in i billig bältesstol kategorin. En hyfsat bekväm bältesstol för barn mellan 15 och 36kg. Värt att notera är att detta är en framåtvänd bältesstol.

Britax bältesstol römer adventure har ett justerbart huvudstöd och sidokrockskydd för optimal säkerhet för din lilla.

Britax bältesstolen monteras enkelt med bilens vanliga säkerhetsbälte. Detta kan vara lite tråkigt, då de andra modeller på vår bältesstol bäst i test 2021 lista har ISOFIX-bas också. Kan dock installeras i alla platser som inte har airbags. Detta eftersom att det är en framåtvänd bältesstol.

Överlag en helt okej billig bältesstol för dig som har en lite tightare budget.

Recaro bältesstol mako core recension

recaro bältesstol mako core
Recaro bältesstol mako core

Denna Recaro bältesstol mako core är ännu en bra bältesstol med isofix. Även om din lilla växer kommer säkerheten fortfarande vara prio ett. Bältesstolen är anpassad för äldre barn från 3,5 år upp till 12 år. Recaro bältesstol är utrustad med ett så kallat memory-skum som formar sig automatiskt efter ditt barns kropp. Det tyckte vi på Barnadiset iallafall gav extra mycket komfort under längre bilresor.

Recaro bältesstol installerar du enkelt i bilen med hjälp av ISOFIX-basen. Vi på Barnadiset rekommenderar bältesstol med isofix eftersom att det ger stolen extra stabilitet i jämförelse med sånna som fästs direkt i bilbältet.

Vi på Barnadiset tycker verkligen om denna bältesstol och rekommenderar den starkt.

Vanliga frågor när du ska köpa bästa bältesstolen 2021

Det finns en rad frågor som kan komma upp när du ska välja den absolut bästa bältesstolen 2021. Därför har vi på Barnadiset inte bara satt ihop en bältesstol bäst i test 2021 lista, vi ska också besvara de vanligaste frågorna.

Saker att tänka på när du ska köpa bältesstol bäst i test 2021

Leta upp bilbarnstolsgrupper för att se till att du förstår de olika alternativen innan du köper, och se till att du känner till ditt barns vikt och längd så att du kan bestämma vilken bilstol som är bäst för ditt barn eller ditt barn.

Alla barn behöver en bakåtvänd sits för att börja med. Det här är grupp 0+ platser och de passar vanligtvis från födseln till ditt barn är cirka 12-15 månader. Vissa bilsäten (de kallas kombinations- eller flergruppsäten) är utformade för att hålla ditt barn bakåtvänd fram till denna punkt, upp till cirka fyra år gammalt. Dessa är väl värda att överväga eftersom forskning visar att en bakåtvänd bilsäte är det säkraste alternativet, vilket ger bättre skydd än ett framåtvänd säte vid en kollision.

Vi har också inkluderat i-Size-platser i denna sammanställning. Det betyder att sätet uppfyller eller överstiger R129, som är den senaste europeiska bilsäkerhetsförordningen. iSize-sätena ger extra skydd för att förhindra huvud- och nackskador och är utformade för att hålla spädbarn i ett bakåtvänd läge. De väljs utifrån barnets höjd snarare än vikt och de är kompatibla med Isofix, som är passningssystemet för barnbilsäten – de flesta moderna bilar har Isofix-fästpunkter som gör det lättare att installera en bältesstolen.

En bältesstol för barn är ett populärt val för en babys första bilbarnstol. Dessa är lämpliga från födseln och formade lite som en hink för att säkerställa att ditt barn ligger i optimal position för hälsosam ryggrad och lungutveckling. De har också ett bärhandtag så att du enkelt kan flytta bilsätet mellan bilen och huset, och detta fungerar som en rullstång vid en kollision. En bältesstol för spädbarn är inte det enda alternativet – andra säten kan användas från födseln men de är utformade för att lämnas “in situ” i bilen snarare än att bäras eller fästas på en barnvagn. Bestäm vilken typ av stol som är mer praktisk för din livsstil – en som du kan bära runt och fästa i en barnvagnram eller ett säte som du ska lämna i ditt fordon.

Vad är den bästa bältesstolen 2021?

bästa bältesstolen

Den bästa bältesstolen för ditt barn beror på ditt barns längd och/eller vikt. Din livsstil avgör också vilken bältesstol som är det bästa valet för din bebis. Din bil är också en faktor att ta hänsyn till – de flesta bilsäten installeras med en kompatibel bas som ansluts till ankarpunkter i din bil, med ett stödben som förhindrar att basen välter. Sätet kläms sedan fast på basen. Vissa äldre fordon har inte detta Isofix-ankarsystem.

i-Size-säten uppfyller eller överträffar de senaste europeiska säkerhetsbestämmelserna för barnsäten. Syftet med dessa föreskrifter är att göra bilsäten säkrare än den tidigare lagstiftning som krävs. iSize-sätena håller ditt barn bakåt upp till 15 månader, vilket är det säkraste sättet att resa. För att erbjuda optimalt stöd för ditt barns utvecklande ryggrad, nacke och rygg och för att förhindra minskad syremättnad i bältesstolen, välj en bältesstol med ett liggande lutningsalternativ.

Säker bältesstol för barn?

Om du köper en plats för ett nyfött barn eller ett som ska användas från födseln, är vårt råd att välja ett iSize-säte som är särskilt utformat för att användas under de första 12-15 månaderna av ditt barns liv. Detta kommer att vara ett bakåtvänd säte. Ett kombinationssäte, som passar flera av de olika höjd- / viktkategorierna i bältesstolen och därmed kan användas i flera år, kan verka bättre valuta för pengarna – men spädbarn, småbarn och barn har väldigt olika kroppar och behöver olika skyddsnivåer . Oavsett vilken bilstol du väljer, se till att den är i rätt “grupp” för ditt barns längd och / eller vikt och flytta inte ditt barn till nästa steg för tidigt.

Installation är en väldigt viktig faktor för säkerheten i bältesstolen. Se till att du vet hur du installerar sätet ordentligt och inte åker iväg om du är osäker på om sätet är säkert installerat i din bil.

Observera att inte alla bältesstolar är godkända för användning i alla fordon – kontakta bältessolstillverkaren innan du köper för att säkerställa att bilstolen du väljer är kompatibel med din bil. Faktor i alla andra bilar som du kanske vill använda sätet också. Kan en partner, morförälder eller barnvakt använda sittplatsen i bilen? Vissa bältesstolar för babybarn kan installeras med bilens bilbälte, men i allmänhet är det säkrast att använda en kompatibel bältesstol som fästs på bilens Isofix-fästpunkter. Du kan behöva köpa basen separat, vilket kostar extra, så beakta detta i din budget innan du börjar handla.

Kom ihåg att ditt barn inte ska sitta i mer än två timmar i taget och att bältesstolar inte ska användas för att sova. Det bästa stället för din bebis att sova under de första sex månaderna av sitt liv är i en resesäng eller Moses egen korg i samma rum som du. Men oroa dig inte om ditt barn somnar i bilen – se bara till att du stannar för regelbundna pauser och tar ditt barn ur sätet om du reser i två timmar eller mer. Om du använder bilsätet som ett resesystem, överväg att använda en barnvagn eller en liggande bilsäte.

Hur gjorde vi vårt bältesstol test?

För att göra vårt bältesstol test tittade vi först och främst på marknadens utbud. Därefter valde vi ut de modeller som fått bäst kundbetyg.

Utifrån information vi hittat i produktbeskrivningar och kundrecensioner skrev vi sedan våra egna recensioner.

Sist satte vi ihop en bältesstol bäst i test lista genom att jämföra de olika modellerna. Modellerna jämfördes bland annat i kvalité, hållbarhet, design och pris.

Hur väljer du den absolut bästa bältesstolen?

Framför allt är det viktigt att se till att din bältsstol är kompatibel med din bil. Detta innebär att man kontrollerar:

 • Storlek: I många butiker kan du testa produktens passform i din bil innan du köper. Kontrollera att bältesstolen vilar bekvämt och rak på basen på vuxensätet. Om du tänker använda samma bältesstol i flera bilar, kontrollera att den passar i var och en.
 • Begränsningstyp: Se till att du alltid använder lämplig fasthållning för ditt barns storlek.
 • Tillbehör: Det finns många tillägg som du kan köpa för att försköna din bältesstol, såsom skydd, dynor och remskydd, men se till att de inte påverkar selen eller fasthållningen. Som en allmän regel bör det inte finnas något slack i selen och du bör inte kunna klämma i bandet på selenremmen nära ditt barns axlar.
 • Förankringspunkter / säkerhetsbälte: Bältesstolen måste vara ordentligt monterat för maximal effektivitet, och detta kan göras med en mängd olika metoder som beskrivits tidigare. Säkerhetsbältes-förlängningar kan också köpas om den aktuella säkerhetsbälteslängden inte är tillräcklig.

Ytterligare faktorer för bästa bältesstol 2021:

 • Byggkvalitet: Det är viktigt att tänka på hur hållbar din nya investering kommer att bli – Britax bältessol är den 4-åriga regeringsvinnaren och rankas 4,9 av 5 i denna kategori bland granskarna
 • Användarvänlighet: För föräldrar och vårdgivare som behöver växla mellan olika bilar eller för användning i taxibilar är det viktigt att ta hänsyn till produktens vikt. Många kapslar kan tas bort från basen och bäras för en enkel övergång mellan ditt hem och bilen.
 • Säkerhet: Nya bältesstolar med 1754-etiketten har ansetts säkra att använda i australiensiska regler.
 • Valuta för pengarna: Beroende på dina nödvändigheter kan priset variera från 500kr till 2400kr. De i det högre utbudet lovar hållbarhet, komfort, snygg design, bekvämlighet och flexibilitet. Om du inte vill sköta om den lyxen är bilsätena i det lägre intervallet lika säkra när de monteras korrekt – bara utan krusiduller.
 • Rengöring och underhåll: Barn lockar naturligtvis till sig röra så det är klokt att överväga om insatser och lock kan enkelt tas bort, tvättas eller bytas ut.
 • Enkel installation: Ta dig tid att läsa bruksanvisningen för att bekanta dig med produktens funktioner och hur lätt det är att använda.
 • Enkel höjdjustering: Många märken, som Maxi-Cosi, erbjuder bältesstolar och bilbarnstolar med justerbara höjder för exakt komfort och säkerhet.
 • Färg och design: Oavsett vad ditt barns nyaste besatthet är, Batman eller fjärilar, kan du hitta matchande design, eller mer moderna alternativ, i utbudet av tillgängliga designval.

Ska jag köpa begagnad bältesstol?

Det rekommenderas inte att köpa en begagnad bältesstol eller barnstol om du inte känner till hela sätets historia, och även om du gör det är det alltid ett säkrare alternativ att köpa ett nytt säte som nyligen har genomgått den nödvändiga säkerheten kontroller. Ibland beror de frestande låga begagnade priserna på att en bältesstolen kommer till slutet av sitt utgångsdatum, som normalt är mellan 6-10 år efter att den gjordes.

Om du vill köpa en begagnad, se till att produkten:

 • Är mindre än 6-10 år gammal – du hittar tillverkningsdatumet tryckt på sätet
 • Har AS / NZS 1754 klistermärke eller tryck
 • Har en medföljande bruksanvisning
 • Har inga sprickor, märken eller slitage på selen eller ytterhöljet
 • Har ett fungerande spänne
 • Är kompatibel med din bil
 • Har aldrig varit i en olycka tidigare

Vad är bältesstol med isofix?

ISOFIX är ett monteringssystem för bältesstolar som innebär att bältesstolen klipps in i förankringspunkter som tillverkas i bilar. Nyare bältessolar är nästan alltid ISOFIX-kompatibla och är vanligtvis lättare att installera än det gamla säkerhetsbältessystemet. Den gamla säkerhetsbältmetoden är lika säker när den installeras korrekt.

Vad är bältesstol med isofix?

Säkerhet i bältesstolen

Alla bälterssolar som säljs i Sverige måste uppfylla obligatoriska säkerhetsstandarder. Child Restraint Evaluation Program (CREP) krocktestar oberoende bältesstolar utöver dessa standarder. Resultaten publiceras gratis online på childcarseats.com.au. Alla modeller som listas på CREP-webbplatsen anses vara säkra, men de med mer än en stjärna har ännu bättre säkerhetsprestanda än vad som krävs enligt lag.

Se CREP: s tester förklarade för information om stjärnklassificeringar för kollision och mer.

Passar bältesstolen i min bil?

Det borde, men ju mindre bilen desto snävare passform och desto svårare blir det att få ditt barn in och ut. Utrymmet blir mer ett problem när du försöker klämma in tre bilsäten i bilen: tillsammans med baksätets längd måste du ta hänsyn till fästpunkterna, dörrarmstödet och fönstrets vinkel. Vissa bilstolstillverkare säljer “smala” bältesstolar, men det kan vara en utmaning att hitta rätt kombinationer. Att gå in i butiken med din bil för att prova platserna kan vara din bästa insats.

Hur installerar jag en bältesstol?

Helt ny på bältesstolar? Auktoriserade montörer är det bästa alternativet; räkna med att betala 300kr till 750kr per ny installation. Kontrollera med ditt barns lokala Kidsafe eller med din vägtrafikmyndighet eller bilorganisation:

 • Transport för NSW-godkända monteringsstationer
 • RACV-ackrediterade vårdcentraler
 • Kidsafe Queensland bilbarnstolmontering
 • Kidsafe WA bilbarnstolmontering
 • Kidsafe NT bilstolsbeslag
 • RAA säkerhetscenter (SA)
 • RACT-barnmålningar (TAS)
 • Vissa kommuner erbjuder gratis bältesstols-installation eller kontrollsessioner.

NSW Roads and Maritime Services-forskning har visat att cirka 70% av barnen är felaktigt fasthållna i sitt säte. Detta kan allvarligt minska återhållsamhetens förmåga att skydda ditt barn i en krasch, så korrekt installation är avgörande för att få bästa kraschskydd.

Om du gör det själv, följ instruktionerna och var uppmärksam på detaljerna. Varje säte kan ha sina egna särdrag. ISOFIX bältesstolar tenderar att vara lättare att installera (men din bil måste vara kompatibel). Du kan behöva förlängningar för din sätesrem beroende på placeringen av ankarpunkten – främst för bakåtvända begränsningar. Använd det minsta antalet förlängningsremmar.

9 saker att undvika när du använder bältesstol

Att veta hur man säkert spänner upp ditt barn när han eller hon växer kan vara svårt. Kolla in nio vanliga misstag som föräldrar ofta gör när det gäller bältesstolssäkerhet – och hur man undviker dem.

1. Köpa begagnad bältesstol?

Om du funderar på en begagnad bilstol för ditt barn, se till att bilsätet:

 • Levereras med instruktioner och en etikett som visar tillverkningsdatum och modellnummer
 • Har inte återkallats
 • Är inte utgången eller mer än 6 år gammal
 • Har inga synliga skador eller saknade delar
 • Har aldrig varit i en måttlig eller svår krasch
 • Om du inte känner till bilstolens historia, använd den inte.

2. Placera inte bältesstolen på fel plats

Det säkraste stället för din bältesstol för barn är i baksätet, borta från aktiva krockkuddar. Om bilsätet placeras i framsätet och krockkudden blåses upp kan den träffa baksidan av en bakåtvänd bältesstol – precis där barnets huvud är – och orsaka allvarliga eller dödliga skador. En krockkudde kan också slå och skada ett barn som kör i ett framåtvänd bältesstol.

Fordon som bara har en sittplats, till exempel vissa pickup-bilar, bör endast användas om krockkudden kan stängas av med en nyckel.

Om du bara placerar en bältesstol i baksätet, installera den i mitten av sätet – om en bra passform är möjlig. Att placera bältesstolen i mitten minimerar risken för personskador vid en krasch.

3. Installera bältesstolen felaktigt eller spänn upp barnet

Innan du installerar en bältesstol, läs tillverkarens instruktioner och avsnittet om bältesstolar för bilens bruksanvisning. Se till att sätet är ordentligt fäst – så att du inte får ta mer än 2,5 cm rörelse från sida till sida eller framåt och bakåt när du fattar i botten nära fästpunkterna – och vänd i rätt riktning.

Om du använder ett barnbarnstol eller ett konvertibelt säte i bakåtvänd läge, kom ihåg dessa tips:

 • Använd de seleöppningar som beskrivs i bältesstolens bruksanvisning, vanligtvis de vid eller under barnets axlar. Placera selesnören över ditt barns axlar.
 • Spänn fast selens remmar och bröstklämman så att de sitter ordentligt.
 • Bröstklämman ska vara jämn med ditt barns armhålor. Se till att remmarna och klämman ligger platt mot ditt barns bröst och över hans eller hennes höfter utan slack. Om det behövs, placera tätt rullade små filtar bredvid din baby för att ge huvud och nackstöd. Om tillverkaren av bilsätet tillåter det, placera en tvättduk med rullning mellan grenremmen och din baby för att skapa en säkrare passform.

4. Luta ditt barn i fel vinkel

Luta bältesstolen i bakåtvänt läge enligt tillverkarens instruktioner så att ditt barns huvud inte floppar framåt. Spädbarn måste åka halvfärdiga för att hålla luftvägarna öppna. Många platser har vinkelindikatorer eller justerare som hjälper dig. Tänk på att när ditt barn växer kan du behöva justera vinkeln. Se tillverkarens instruktioner för mer information.

5. Att gå över till en framåtvänd bältesstol för tidigt

Motstå uppmaningen att placera ditt barns bältesstol i framåtvänd läge så att du kan se honom eller henne i din backspegel. Att köra bakåt är nu rekommenderat så länge som möjligt tills ett barn når den högsta vikt eller höjd som tillverkaren av bältesstolen tillåter. Du kan börja med ett konvertibelt säte, som kan användas bakåt och senare framåt och vanligtvis har en högre bakåtvänd vikt och höjdgräns än ett barnbarnsäte. Eller så kan du byta från ett barnbarnstol till en konvertibel bältesstol när din baby växer.

När ditt barn når vikten eller höjdgränsen för det konvertibla bältesstolen kan du vända sätet framåt. När du byter:

 • Installera bältesstolen i baksätet enligt tillverkarens instruktioner med antingen säkerhetsbältet eller nedre ankare och spännar för barn (LATCH).
 • Använd förankringsremmen – en rem som hakar fast på sätets överdel och fäster vid ett ankare i fordonet – för extra stabilitet.
 • Justera selenremmarna så att de ligger på eller över ditt barns axelnivå och sitter ordentligt.

6. Inte tar av barnets ytterkläder

Skrymmande ytterkläder, såsom vinteroveraller och filtar kan förhindra att selenremmar sitter ordentligt fast vid ditt barn. Spänn selen och lägg sedan en kappa eller filt över selen för att hålla din baby varm.

7. Övergång till en bälteskudde för tidigt

Äldre barn behöver bälteskuddar för att ett vanligt säkerhetsbälte ska passa korrekt. Du kan växla från en bältesstol till en bälteskudde när ditt barn har toppat den högsta vikt eller höjd som tillverkaren av bältesstolen tillåter. Kom dock ihåg att ditt barn är säkrast kvar i en bilstol med en sele så länge som möjligt.

8. Felaktig användning av bältesstol

Bältesstolar måste användas med ett knä- och axelbälte – aldrig bara ett knäbälte. Se till att höftbältet ligger lågt över ditt barns lår och att axelbältet korsar mitt på ditt barns bröst och axel.

9. Övergång från bältesstol för tidigt

De flesta barn kan säkert använda ett säkerhetsbälte för vuxna någon gång mellan åldrarna 8 och 12. Så här vet du att ditt barn är redo:

 • Ditt barn når en läng på över 150cm.
 • Ditt barn sitter bakom sätet med sina knän böjda bekvämt vid sätets kant – och kan förbli så under hela resan.
 • Höftbältet ligger lågt över ditt barns övre lår – inte magen. Axelbältet vilar på mitten av ditt barns bröst och axel – inte på nacken eller ansiktet.

Kom ihåg att baksätet är den säkraste platsen för barn yngre än 13 år.

Är ditt barn för gammalt för den bästa bältesstolen 2021? Kolla in bälteskudde bäst i test 2021 istället!

Hur mycket kostar en bältesstol?

En bältesstol från vår bältesstol bäst i test 2021 lista kostar allt från 500kr till 2300kr. Allt beroende på om du letar efter en billig bältesstol eller en dyr. Vi rekommenderar dock inte att du tar den billigaste då dessa varor handlar om säkerhet.

5
5,0 rating
5 out of 5 stars (based on 1 review)

Källor